Koiran koulutus / dog training

coton paw

Koirat nauttivat yhdessäolosta omistajiensa kanssa ja kaipaavat yhteistä tekemistä ja aktivointia. Tärkeintä on, että molemmilla on hauskaa ja nautitte yhteisestä ajasta. Jokaisen koiran oikeuksiin kuuluu, että sille opetetaan tietyt perusasiat. Tällaisia ovat tavallisimmat käytöstavat, kuten odottaminen, luoksetulo ja kontakti ohjaajaan.

Koira tulee myös opettaa siihen, että sitä käsitellään, putsataan korvia ja hoidetaan turkkia. Koira ei osaa näitä asioita automaattisesti. Perusasiat osaavan koiran kanssa on mukava kulkea julkisilla paikoilla ja harrastaa yhdessä.

Monilla rotujärjestöillä ja koirayhdistyksillä on omaa harrastustoimintaa, tiedot löytyvät yhdistysten kotisivuilta. Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy, miten toimintaan pääsee mukaan.

Koirakouluja löytyy ympäri Suomen, perustottelevaisuus- ja pentukurssien lisäksi lajikirjo on todella kattava. Esimerkiksi erilaiset aktivointi- ja temppukurssit ovat nykyään koirakoulujen perusohjelmistoa.

Tutustu ja etsi juuri teille mieleistä yhteistä tekemistä!

TURUN SEUDULLA:

Olen jäsenenä näissä yhdistyksissä:

TURUNMAAN KENNELYHDISTYS

TURUN KÄÄPIÖKOIRA YHDISTYS

EROAHDISTUS:

Mistä koiran eroahdistus johtuu?

Koirat ovat ihanteellisia seuraeläimiä. Meitä viehättää koirien tapa sitoutua omistajaansa voimakkaasti. Koirat ottavat meidät ilolla vastaan, kun palaamme töistä kotiin. Ne tarjoutuvat paijattavaksi ja pysyttelevät läheisyydessämme. Tämä koirissa esiintyvä sitoutumiskäyttäytyminen on hellyttävää, mutta samalla myös syy koirien, eroahdistukselle.

Stressaantumisen taustalla on koiran tarve pitää laumansa yhdessä. Tapa periytyy koiran luonnossa eläviltä esi-isiltä. Erityisen voimakkaana yhdessäolon tarve esiintyy pennuilla, jotka joutuvat erilleen emostaan. Erilleen joutuessaan pennut ulisevat, kunnes pääsevät jälleen emänsä seuraan.

Luovutusikäisellä nuorella pennulla sosiaalinen kohde vaihtuu emästä perheenjäseniin, kun pentu tuodaan uuteen kotiin. Perheenjäsenten perään haikailu kehittyy eroahdistukseksi, ellei pentu totu pitämään yksinolohetkiään elämäänsä kuuluvina normaaleina tapahtumina.

Koiran eroahdistus iskee pahimmin jatkuvaan seuraan tottuneille

Eroahdistuksen suurimman riskiryhmän muodostavat koirat, joita ei ole opetettu olemaan yksin. Nämä koirat ovat kasvaneet perheissä, joissa on aina ollut kotona koiralle seuraa ympäri vuorokauden.. Kun muuttuneen perhetilanteen takia koira jätetäänkin harjoittelematta yksin kotiin, ahdistuu tämä tilanteesta.

Ympäristön ja elämäntilanteiden muutoksilla on suuri vaikutus herkkien koirien hyvinvointiin ja turvallisuudentunteeseen. Pitkä mökillä vietetty kesäloma on koirallekin lomaa, mutta paluu arkeen saattaa tapahtua liian äkillisesti. Paluu kaupunkiasuntoon ja yksinjääminen työpäiväksi voi olla jatkuvaan yhdessä oloon tottuneelle koiralle liian iso muutos. Myös muut suuret muutokset perheessä kuten erotilanteet, perheen jäsenen kuolema tai koiran traumaattiset kokemukset (ukkonen ym.) yksin ollessaan voivat johtaa koiran eroahdistukseen.

Koiran eroahdistusoireet vaihtelevat ulvomisesta tuhoamiseen

Tyypillisiä eroahdistuneen koiran oireita ovat ylenpalttinen haukkuminen tai ulvominen, joka alkaa melko pian omistajan poistumisen jälkeen. Tämä ulvominen pohjautuu susien tapaan pitää yhteyttä lauman muihin jäseniin. Eroahdistuneen koiran ylenmääräinen ääntely tai ulvominen tapahtuu vain koiran ollessa yksin.

Iltalehden juttu koirakouluista
Iltalehden juttu koirakouluista