Koiran turkin hoitaminen / grooming

coton paw

Cottonin turkinhoito:

Cotonin puhtaanvalkoinen, pehmeä turkki vaatii säännöllistä hoitoa. Avainsana on nimenomaan säännöllisyys. Koiraa ei trimmata eikä sitä tarvitse harjata ja kammata joka päivä. Turkin kanssa voi siis elää tekemättä asiasta uskontoa itselleen. Jos säännöllisistä pesuväleistä lipsuu, edessä on kuitenkin ongelmia. Karvan juureen syntyy takkuja, jotka ovat kuin huovutettua villaa ja joita on vaikea saada enää auki. Turkki vaatii siis säännölliseen hoitoon sitoutumista, jota kannattaa miettiä jo ennen cotonin hankintaa. Jos koiran peseminen ja föönaaminen tuntuu ikävältä ajatukselta ja jos turkkiin on jo etukäteen ”voihan sen leikata pois” asenne, kannattaa hankkia jokin lyhytkarvainen rotu. Siten säästää itseään ja koiraa.

Cotonissa on kuitenkin se hyvä puoli, että sen kanssa pärjää ihan kaksistaan. Ei tarvita trimmauksen ammattilaisia eikä kalliita trimmereitä. Muutama harja ja kampa, tassunpohjien tasoittamiseen tarkoitetut sakset ja kynsileikkuri riittää. Ja tietenkin tarvitaan fööni. Turkinhoidon a ja o on nimittäin se, että koira föönataan juuria myöten kuivaksi joka pesun jälkeen. Muuten syntyy takkuja.

Turkin hoito-ohjeita:
Cotonin turkki on sen ylpeys ja kaunis komistus. Tässä on yhdet ohjeet turkinhoitoon, joita voit hyödyntää.
Turkinhoidon on oltava säännöllistä, jotta turkki pysyy hyvänä. Turkinhoito on aloitettava jo pentuna, jotta pentu tottuu sen hoitoon. Yleensä coton pestään 1-3vk välein, riippuen karvan laadusta ja likaisuudesta. Likaista turkkia ei saa koskaan harjata, sillä se kuluttaa ja katkaisee karvan.
Coton vaihtaa pentukarvan pois, ja karvanvaihto alkaa noin 7-8 kk ikäisenä. Silloin turkki teettää paljon töitä, ja turkki kannattaa tällöin pestä useammin. Pesussa ja kuivauksessa irtokarva lähtee, ja uusi karva kasvaa paremmin. Jos koiraa halutaan kuitenkin kammata pesujen välissä, niin tulee käyttää siinä yhteydessä turkkiin jätettävää hoitoainetta. Se helpottaa kampaamista. Pesujen välillä kampaaminen voi kuitenkin kuluttaa turkkia liiaksi.
Koirien pesuaineita on paljon, ja kokeilemalla löytyy kullekin koiralle parhaiten sopiva. Suosittelemme käyttämään mietoja pesuaineita, jotka sopivat usein toistuvaan pesuun. Kaksi kertaa vuodessa on hyvä käyttää syväpuhdistavaa shampoota, joka poistaa turkista kaikki jäämät. Vain silloin tällöin käytetään shampoita, jotka on tarkoitettu valkoiselle turkille. Valkoisen turkin shampoot ovat yleensä vahvoja, ja usein käytettynä ne voivat pilata karvan.
Turkin hyvinvointi lähtee myös sisältäpäin eli koiran hyvästä kunnosta ja tasapainoisesta, monipuolisesta ruokinnasta!
Koiran pesun voi tehdä monella tapaa; koira pestään suihkuhuoneen lattialla tai sitten uitetaan ammeessa. Pesuaineen laimennus on aina huomioitava, jos koira pestään uittamalla ammeessa. Tällöin pesuaine laitetaan yleensä suoraan allasveteen, ei koiraan, ja sama toistuu hoitoaineen kanssa.
Tässä yksi esimerkki turkin perushuollosta:
1 vaihe: Lue pesuaineen käyttöohjeet, mikä on laimennussuhde, ja tee pesuaine valmiiksi. Kastele koko koira hyvin, levitä shampoota turkkiin osissa ja puristele, sen jälkeen huuhtele. Älä anna shampoon vaikuttaa pitkään, jottei karva kärsi. Hyvin likainen koira kannattaa pestä useamman kerran kuin että antaa shampoon seisoa turkissa. Jos karva on hyvin likainen, suosittelemme niin montaa shampoopesua, että karva on puhdas. Jos koira ei ole kovin likainen, pese vain karva, älä ihoa, jottei iho pääse kuivumaan ja koiran oma ihorasva häviä. Kun koira on puhdas, painele turkki kuivaksi pyyhkeellä.
2.vaihe: Katso hoitoaineen laimennussuhde ja tee hoitoaine valmiiksi. Levitä hoitoainetta kaikkialle koiran karvaan. Anna vaikuttaa hetki ja sitten huuhtele hyvin. Huom. jotkin hoitoaineet saavat jäädä turkkiin, ja se on luettavissa hoitoainepullon ohjeesta.
3.vaihe: Kuivaa turkki hyvin pyyhkeeseen painelemalla, älä hankaa, se voi katkaista karvan.
Kääri koira pyyhkeeseen tai nosta se hoitopöydälle. Leikkaa kynnet ja kuivaa korvat. Jos korvakarvoja tarvitsee nyppiä, tee se samalla.
4 vaihe: Avaa takut; jos takut ovat tiukassa, voit käyttää hoitoainesuihketta, se usein helpottaa takun aukaisua. Käytä takun aukaisemiseen takunavaus välinettä, esim. Activer Green 4,5 cm karsta  (tämä laite avaa turkin takun hellävaraisesti). Koiraa ei silloin satu ja ylimääräisiä karvoja ei lähde. Kun koira on takuton, aloita kuivaus. Käytä kunnon kuivainta, säästät sillä aikaa. Kuivaa karva järjestyksessä alhaalta ylöspäin, älä liian kuumalla. Käytä hyvää harjaa, ns. aukikampausharja on suositeltava. Huolehdi, että turkki tulee varmasti tyvestä asti kuivaksi. Kun turkki on kuiva, käy se kauttaaltaan läpi tiheällä kammalla. Laita tukka kiinni. Anturakarvat voi siistiä koneelle tai saksilla.
Nyt sinulla on kaunis ja puhdas coton!

 

olivia turkki