Tietoa rodusta / breed info

coton logo

TAUSTAA

Kääpiökoiriin kuuluvan coton de tuléarin juuret ulottuvat aina 1600 -luvulle, jolloin espanjalaiset kuljettivat pieniä lyhytkarvaisia ns. bichon tenerifejä Kanarian saarille. 1600 -luvulla näitä koiria vietiin Teneriffan saarilta Madagaskarille ja läheiselle Reunionin saarelle. Näistä koirista kehittyi bichon reunion, jolla oli puuvillamainen pitkä turkki. Bichon reunion on sittemmin hävinnyt, mutta rodun jälkeläisiä ilmestyi merimiesten mukana ja orjakaupoissa 1600-luvulla uudestaan Madagaskarin satamakaupunkiin Tuléariin, jonka mukaan rotukin on nimetty. Coton de tuléarin otti omakseen ja teki suosituiksi Intian meren saarilla siirtomaavallan aikaan asunut heimomonarkia Merina. Coton de tuléarista tuli ”Madagaskarin kuninkaallinen koira”. 1900-luvulle asti tavalliset ihmiset eivät saaneet ollenkaan omistaa coton de tuléareja. Madagaskarilta ranskalaiset uudisasukkaat toivat coton de tuléareja mukanaan Eurooppaan. Se onkin yksi harvoista afrikkalaisista koiraroduista ja on suosiossa vielä tänäkin päivänä. Madagaskarilla coton on niin rakastettu koirarotu, että siellä on julkaistu sen kuvalla varustettuja postimerkkejäkin.

Coton de tuléar kuuluu ns. bichon–rotuihin, joihin sen lisäksi kuuluvat bichon frisé, havannankoira, bolognese, löwchen ja maltankoira. Nimitys bichon tulee sanasta barbet (barbichon), joka tarkoittaa ”karvaista partaista”.

FCI hyväksyi rodun vuonna 1971, ja sen vastuumaa on Ranska, jossa ensimmäiset coton de tuléarit on rekisteröity.

Suomessa rotu on vielä melko nuori, sillä ensimmäinen pentue maassamme syntyi vuonna 1990.

Coton de tuléarille ominaista on pitkä, kuohkea, puuvillamainen ja paksuhko turkki, pieni koko sekä iloinen luonne. Cotonit sopivat moneen harrastukseen (mm. agility, TOKO, näyttelyt, kaverikoira, koiratanssi, seurakoira). Coton de tuléaria sanotaan koiramaailman klovniksi. Coton de tuléar sopii monenlaiseen elämäntilanteeseen, lapsiperheisiin sekä myös iäkkäämmille ihmisille.

Rotutyyppi on edelleenkin epäyhtenäinen, ja eri maiden kannoissa esiintyy eroja muun muassa karvapeitteen laadussa, mittasuhteissa, pään muodossa, koirien koossa ja luuston vahvuudessa. Luonne-erot eivät ole merkittäviä.

Coton de tuléareja on rekisteröity Suomessa viime vuosina noin 500-600 kappaletta. Rekisteröintiluvut olivat pitkään noususuuntaiset, mutta tällä hetkellä vuosittainen rekisteröintimäärä näyttää vakiintuneen. En suosittele missään tapauksessa rekisteröimättömän pennun ostamista.

 

DSC_0077